Cześć! Witam w Tłusty Czwartek ;)
Pączki tradycyjnie podaje się w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek. W sklepach i cukierniach aż roi się od różnego rodzaju pączków, z przeróżnymi nadzieniami... Z marmoladą, z różą, dżemem? Z lukrem, adwokatem albo z cukrem pudrem? A może z czekoladą, bitą śmietaną albo toffi? Oferta pączków z okazji Tłustego Czwartku jest tak szeroka, że aż trudno się zdecydować który z nich wybrać…
Powszechne jest przekonanie, że idealny (polski) pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, z jasną obwódką dookoła - co ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.
Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal. Jednak rzeczywista kaloryczność pączka, tak naprawdę będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto.
Kilka lat temu znalazłam w internecie przepis na pyszne pączki... Jest dość prosty, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z domowym przyrządzeniem tych pyszności ;)
Składniki
- 0,5kg mąki
- 5dag drożdży
- szklanka mleka
- 6 żółtek
- 0,5 szkl cukru
- 15 dag masła
- olej do smażenia
- kieliszek rumu
Przygotowanie
- Zagotować mleko.
- Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek.
- Gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru.
- Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wlać do rozczynu i wymieszać.
- Dodać resztę mąki, rum.
- Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
- Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce. Można przykryć ściereczką.
- Formować małe pączki.
- Uformowane pączki układać na stolnicy posypać mąką, przykryć ściereczką i kolejny raz zaczekać, aż ciasto urośnie. Wielkość pączka powinna zwiększyć się dwukrotnie.
- W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia do temperatury 160-180 stopni. Smażyć pączki delikatnie wkładając je w gorący tłuszcz po 2-3 minuty z każdej strony aż uzyskają złoto- brązową barwę.
- Po usmażeniu nadziać konfiturą.
Smacznego!!!
Ja osobiście najbardziej lubię pączki z toffi... Mniam...
A Wy jakie pączki lubicie najbardziej? A może wolicie faworki? Przyrządzone samemu czy jednak kupione w cukierni? Piszcie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz